Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, 2023 yılının Ocak ayında Türkiye ekonomisi aylık bazda rekor cari açık verdi. Ocak ayında cari denge 9,85 milyar dolar açık vererek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi olan 10,1 milyar dolar açık vermesinin altında kaldı. Bu sonuç, 2011 yılının Mart ayından bu yana en yüksek seviyedeki cari açık olarak kaydedildi.
TCMB verilerine göre, Ocak ayı itibariyle 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu, Aralık ayında kaydedilen 48,7 milyar dolarlık 12 aylık cari açığın üzerindedir. Bu nedenle, Ocak ayında yıllıklandırılmış cari açık Şubat 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Ancak, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı (çekirdek denge göstergesi) 2,6 milyar dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise Ocak ayında 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3,2 milyar dolar oldu ve bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Ocak ayında 223 milyon dolar oldu.
Portföy yatırımları ise 490 milyon dolarlık net giriş kaydetti. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 486 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 22 milyon dolar net alım yaptığı görüldü.
Resmi rezervlerde ise bu ay 9,3 milyar dolar net azalış gözlendi. Net hata noksan tarafında ise 119 milyon dolarlık çıkış izlendi.
Portföy Yatırımlarında 490 Milyon Dolarlık Net Giriş
Ocak ayında, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan 223 milyon dolar ve portföy yatırımlarından elde edilen 490 milyon dolar net giriş kaydedildi. Alt kalemler incelendiğinde, yurt dışı yerleşikler, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 22 milyon dolarlık net alım yaparken, hisse senedi piyasasında ise 486 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.
Yurt dışında yapılan tahvil ihracatlarına ilişkin olarak, Genel Hükümet 2 milyar 750 milyon dolar net kullanım yaparken, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 690 milyon dolar ve 469 milyon dolar net geri ödeme yaptı.
Yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları aralık ayında 4 milyar 58 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise, yabancı para cinsinden 2 milyon dolar net azalış ve Türk lirası cinsinden 1 milyar 637 milyon dolar net artış olmak üzere toplamda 1 milyar 635 milyon dolar arttı.
Bu dönemde, yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak genel hükümet ve bankalar sırasıyla 103 milyon dolar ve 947 milyon dolar net geri ödeme yaparken, diğer sektörler ise 548 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.
Resmi rezervlerde ise ocak ayında net 9 milyar 341 milyon dolarlık bir azalış kaydedildi.
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Sitemizi kullandığınız sürece Gizlilik ve Çerez politikamızı kabul etmektesiniz.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.