Devlet ve belediyeler tarafından yapılan yardımların bir kısmı Vakıfbank aracılığı ile ödenmektedir. Vakıfbank yardım parası sorgulama, özellikle dar gelirli vatandaşlara yapılan para yardımı ve nakdi yardımları, T.C. kimlik kartları ile birlikte Vakıfbank şubelerinden çekilebilmektedir. Bu yardımların banka hesaplarına yatırılması veya adınıza Vakıfbank hesabına yatırılması da mümkündür.
Yardım alabilmek için belirli koşulları yerine getirmeniz gerekebilir. Sosyal güvenceniz veya geliriniz olmadığı durumlarda da devletin ve belediyelerin yaptığı para yardımından yararlanabilirsiniz. Yardım başvuru formunu doldurduktan sonra yardım parası Ramazan ayı veya Kurban bayramı öncesinde banka hesabınıza yatırılabilir veya adınıza Vakıfbank hesabına yatırılabilir.
Ancak unutulmamalıdır ki, Vakıfbank sadece bir ödeme aracıdır ve yardımın kaynağı devlet veya belediyelerdir. Bu nedenle, Vakıfbank dışında başka ödeme araçları da kullanılabilir.
İçerik Tablosu
Vakıfbank Hesabına Yatan Para Sorgulama
Eğer Vakıfbank aracılığıyla yardım parası alıyorsanız veya nakdi yardım başvurunuz onaylandıysa, yardım parasının ne zaman yatacağınızı öğrenmek için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, internet bankacılığıdır. Vakıfbank internet bankacılığına giriş yaparak hesap hareketlerinizi inceleyebilir ve yardım parasının yattığı tarihi öğrenebilirsiniz.
Ayrıca, Vakıfbank hesabınız varsa, Vakıfbank mobil uygulamasını telefonunuza indirerek dilediğiniz zaman hesabınıza yatan paraları öğrenebilirsiniz. Bu sayede banka şubesine gitmeden de yardım parasını sorgulayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, Vakıfbank’ın resmi internet sitesinde de “Para Transferleri” menüsü altında yer alan “Hesap Hareketleri Sorgulama” seçeneğiyle hesap hareketlerinizi kontrol ederek yardım parasının yattığı tarihi öğrenebilirsiniz.
Not: Yardım parasının yatıp yatmadığını öğrenmek için öncelikle yardım başvurunuzun onaylanmış olması gerekmektedir.
Vakıfbank Mobil Bankacılık ile Yardım Parası Sorgulama
Vakıfbank mobil bankacılık uygulamasını kullanarak yatan yardım parasını sorgulamak oldukça kolaydır. Uygulamayı cep telefonunuza indirerek dilediğiniz zaman hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için öncelikle Vakıfbank müşterisi olmanız ve internet bankacılığına kayıt yaptırmış olmanız gerekmektedir.
Vakıfbank mobil uygulamasına giriş yaptıktan sonra hesap bakiyenizi, hesap hareketlerinizi ve son işlemlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Yardım parasının hesabınıza yatıp yatmadığını da buradan sorgulayabilirsiniz. Bunun için uygulama üzerinden “Hesaplar” bölümüne girerek, yardım parasının yatırıldığı hesabınızı seçip hesap hareketlerini kontrol edebilirsiniz.
Eğer Vakıfbank mobil uygulamasını kullanmıyorsanız, bankanın resmi internet sitesine kullanıcı girişi yaparak hesap hareketlerinizi kontrol edebilirsiniz. “İnternet Şubesi” bölümüne girerek hesabınızı seçin ve “Hesap Hareketleri” bölümünden yardım parasının yattığı tarihi öğrenebilirsiniz.
Unutmayın, yardım başvurunuzun onaylanmış olması ve yardım parasının banka hesabınıza yatırılmış olması gerekmektedir.
Vakıfbank Telefon Bankacılığı ile Yardım Parası Sorgulama
Vakıfbank müşterileri, yardım parası sorgulama işlemlerini Vakıfbank telefon bankacılığı aracılığıyla da gerçekleştirebilirler. Bunun için Vakıfbank’ın 0 850 222 0 724 veya 444 0 724 numaralarından birini aramanız gerekmektedir. Telefon bankacılığı üzerinden müşteri temsilcisine bağlanmak için öncelikle 3’ü ve ardından 1’i tuşlamanız gerekiyor. Daha sonra müşteri temsilcisine kimlik bilgilerinizi vererek yardım parası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Müşteri temsilcisi, adınıza yatan para olup olmadığını size anında söyleyecektir.
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Sitemizi kullandığınız sürece Gizlilik ve Çerez politikamızı kabul etmektesiniz.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.